.

Cajun Flæskesteg

Velegnet til julemiddagen såvel som til festlige stunder resten af året.

Cajun-folket (der bor i staten Louisiana i U.S.A.) stammer fra franske indvandrere. De taler ofte stadig en form for fransk, men fransk som det blev talt i 1700-tallet. Deres køkken er med rette berømmet og rost og er et ægte fusionskøkken. Cajun-folket spiser kort sagt alt, der ikke spiser dem.
Cajun-køkkenet er et udpræget landkøkken, men har fået sine ”finere” forgreninger i det, der kaldes Creole-køkkenet (eller Kreoler om man vil). Maden er inspireret af afrikanske, arabiske, spanske, franske og mange andre madtraditioner. Pudsigt nok passer maden forbløffende godt til danske ganer, har jeg opdaget. Den er ofte krydret, men sjældent så meget at ild og røg står ud af gabet på én. Flæskestegen er ikke stærkt krydret.

Det skal du bruge

  • En god skinkesteg (nakkesteg duer bare ikke - den bliver vindtør på ingen tid)
  • Salt (Maldon-salt er ekstra lækkert)
  • 1 tsk stødt sort peber
  • 1 tsk cayenne peber
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk tørret oregano
  • 2 spsk olie
  • 1 lille løg, fint hakket
  • 1 stilk blegselleri, fint hakket
  • ½ grøn peber, fint hakket (husk at fjerne kernerne)
  • 1-2 fed hvidløg knust

Tilberedning

Rids sværen
Gnid sværen ind i cirka 2 tsk salt (gerne dagen før)
Tag stegen ud af køleskabet et par timer før stegning
Varm ovnen op – cirka 220 grader
Skær ind under sværen, der må gerne hænge lidt kød ved, og næsten helt igennem. Sværen skal ikke skæres helt fra, men kunne vippes om.
Bland peber, cayenne, oregano og paprika sammen med salt, og gnub bunden af stegen ind i blandingen.
Sautér den grønne peber, løget og blegselleriet i cirka 5 minutter på panden. Majsolie eller olivenolie er fint. Kom det knuste hvidløg i efter 4 minutter.
Spred grøntsagsblandingen ud over indersiden af kødet, helt ud til kanterne. Vip svær m.v. tilbage på plads, og bind stegen sammen.
Placér stegen på risten i en bradepande, og steg cirka 30 minutter.
Sæt ovnen ned til 180 grader.
Dryp stegen efter 15 minutter, og derefter hvert 20 minut.
Bliver sværen ikke sprød, så sæt temperaturen lidt op igen i de sidste 20-30 minutter.
Lad stegen hvile 10-15 minutter, før du skærer den ud.

Al snasket i bradepanden giver et fint fundament for en god sauce.Og så kan du ellers servere det samme til stegen, som du plejer, f.eks. rødkål, brunede kartofler osv.

De tre grøntsager - løg, grøn peber og blegselleri - er den hellige treenighed i Cajun-køkkenet og bruges i utallige retter.

Bon appetit