.

Oksekød i tern i Pale Ale - a la Palle

4 personer

Ingredienser
500-600 gr. oksekød i tern (skært oksekød)
1 rød peberfrugt – skåret i strimler og derefter groft hakket.
3-5 mindre gulerødder – eller 2 store– skåret i kvarte på langs og derefter groft hakkede
1 rødløg – fint hakket
4 fed hvidløg – groft hakket
8-10 cherrytomater - halveret
Okseboullion (du kan også bruge grøntsags- eller kalvefond)
Paprika – 1½ tsk
Cayenne - ½ tsk
Oregano (tørret) 1 spsk
Olivenolie
Salt
4-6 stilke forårsløg – afhængigt af størrelse – fint hakkede
1 øl – gerne en Pale Ale. Det giver en langt bedre smag end pilsner. Jeg benytter sædvanligvis Ærø India Pale Ale fra Rise Bryghus. Den har en fin og en anelse sødlig smag. Også andre Pale Ales kan bruges. Du skal næppe bruge hele øllen, så resten kan du roligt drikke, mens du laver maden. Køb hellere et par stykker af den for en sikkerheds skyld. Kokken bør ikke tørste.

Sådan
Fyr op under en sautérpande, hvor du har hældt et skvæt olivenolie i.
Sautér rødløget til det er blankt.
Smid kødet i, og lad det brune.
Smid gulerødderne i og lad dem snurre lidt med i 3-4 minutter
Hiv derefter hvidløg, krydderier, tomater og boullion i. Lad det småkoge i tre kvarter til en time uden låg, så boullionen koger godt ind.
Hæld et forsvarligt skvæt øl i sautérpanden, og lad det småkoge uden låg i cirka 20-25 minutter. Øllet skal have lov til at koge en hel del ind. Dermed får du en fantastisk sauce.
I de sidste 2-3 minutter lader du det finthakkede forårsløg koge med.

Serveres med
Kan med fordel serveres med en god hjemmegjort kartoffelmos samt aubergine skåret i tern og stegt på høj varme på panden. Courgette kan anvendes i stedet for aubergine.

Drikkelse
Det er nærliggende at drikke øl til maden, når nu en vigtig smagsingrediens netop er øl. Her vil jeg anbefale den samme slags øl, som du har brugt i retten. Vælger du at drikke vin, så vælg en ret solid rødvin. Maden er faktisk ikke stærk, men smagen er kraftig*.

* Jeg har bemærket, at mange bruger ordet ’rig’ om en kraftig eller fyldig smag i maden, i chokoladen eller andet man kan stoppe i munden og tygge eller bælle i sig. Det er naturligvis en sproglig forstuvning påført ved en alt for tanketom oversættelse af det engelske ord ’rich’. På dansk hedder det stadig ’kraftig’ eller ’fyldig’. At bruge ordet ’rig’ er decideret skaberi.