.

Palle's tunsalat 

Denne nemme lille sag blev til i desperation en dag, hvor køleskabet havde et imponerende ekko. Dåsetun er normalt ikke min livret, men i denne udgave bliver det forbløffende tiltalende.
Denne lille nemme forret eller frokostret kan ikke helt medregnes til Cajun-køkkenet, da den er opstået temmelig spontant hjemme i mit eget køkken. Den er dog inspireret af Cajun-køkkenet, og jeg er ikke i tvivl om, at Cajuns vil kunne lide retten.

Ingredienser

  • 1 dåse tun i vand.
  • 1 rød chili
  • 1-2 stængler forårsløg, afhængigt af deres størrelse - fint skårne. Enkelte sprogforvirrede supermarkedskæder kalder det vanvittigt nok for springløg.
    Det er lige til at tude over ...
  • 1 skvat Worchestershire-sauce.
  • 2-3 fed hvidløg, fint hakkede.

Tilberedning
Pres vandet fra tunen, og hæld tunen op i en pæn skål. Findel tunen med en gaffel.
Snit forårsløgene og hæld i skålen. Hak hvidløgene og hæld dem ligeledes i skålen. Hak chilien fint. De mere sarte fjerner kernene fra chilien, inden den hakkes. Vovehalsene bibeholder kernene. Smid den hakkede chili i skålen. Hæld et skvat Worchestershire-sauce i. Hæld et godt skvat eller to olivenolie i skålen. Rør det hele grundigt rundt. Du kan evt. peppe det hele ekstra op med et godt skvat limesaft. En smule salt tilsættes.
Serveres på groft brød eller rugbrød eller lækkert lyst brød.
En kølig pilsner passer fortræffeligt til.

Hvad drikker man til Cajun-mad
Jeg er en del gange blevet spurgt om dette, og det korte svar er: følg de samme regler som for al anden mad. Det er for eksempel næppe smart at drikke en frisk Beaujolais til en kraftigt krydret Cajun-ret - det er synd for vinen.
Her i huset drikker vi meget tit øl til. Vel at mærke helst øl fra nogle af de efterhånden mange små danske bryggerier. En kraftig øl kan anbefales - smagen altså - ikke nødvendigvis alkoholprocenten.
Hvis du ønsker at vide mere om øldrikningens ædle kunst, så prøv Danske Ølentusiasters website. Det er både oplysende og underholdende.